Referenties
Rijksoverheid - Bepalingen rondom UBO's
De Rijksoverheid heeft in meerdere wetten en besluiten de vereisten rondom UBO's omschreven: art. 10b Wwft, art. 3 Uitvoeringsbesluit Wwft 2018, art. 15a Handelsregisterwet, art. 35 Handelsregisterbesluit, en art. 7 Algemene Bankvoorwaarden.
Handelsregisterbesluit 2008
Handelsregisterbesluit 2008 is gebaseerd op de Handelsregisterwet 2007. Het HRB legt de verplichting voor de registratie van de uiteindelijke belanghebbende (UBO) van een bedrijf of een onderneming vast. Deze verplichting is van toepassing op alle bedrijven en ondernemingen die in het Nederlandse handelsregister zijn geregistreerd.
Vind de UBO!
Anti-witwaswetgeving is continu in beweging. Eén van de onderdelen van het cliëntenonderzoek is het identificeren van de uiteindelijk belanghebbende (UBO). Juridische entiteiten moeten weten wie hun UBO's zijn. Wwft-instellingen moeten onderzoek doen naar de UBO's van hun cliënten. In dit boek zijn 100 veelvoorkomende juridische structuren opgenomen, bedoeld als voorbeeld om aan te geven wie UBO is én op welke grondslag inschrijving in het Nederlandse UBO-register moet plaatsvinden.
CDD, Wwft en Sw voor de financiële sector
Deze bundel bevat bijdragen van diverse auteurs met verschillende achtergronden over de belangrijkste onderwerpen waarmee financiële ondernemingen te maken hebben bij de vervulling van een poortwachtersfunctie. Het cliëntacceptatiebeleid, het cliëntenonderzoek, de SIRA- en risicobeoordeling, de monitoring van cliënten en transacties en de melding van ongebruikelijke transacties, de jurisprudentie bij offboarding versus het recht op een betaalrekening, toezicht en handhaving door de toezichthouders, de naleving van de sanctieregelgeving, de eisen die aan bepaalde dienstverleners worden gesteld en de strafrechtelijke aspecten die relevant zijn bij de bestrijding van witwassen door financiële ondernemingen.
Anti-witwaswetgeving
WWFT - Nederlandse anti-witwaswet
De WWFT (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) is de Nederlandse implementatie van de Europese anti-witwasrichtlijn 5. Artikel 5 heeft betrekking op uitvoering door derden.
AMLD5 - Nederlandse anti-witwasrichtlijn
De 5e Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD5) (EU-richtlijn 2015/849) is een richtlijn die elke lidstaat zelf moet implementeren. In Nederland is deze implementatie de WWFT. Artikel 25 gaat over de uitvoering van het cliëntenonderzoek door derden.
AMLR - Europese anti-witwasverordening
De Europese anti-witwasverordening (AMLR) (EU-verordening 2024/1624) is de Europabrede verordening die in juni 2027 van kracht wordt. Artikel 48 bevat een bepaling voor het vertrouwen van de CDD-werkzaamheden op de CDD-werkzaamheden van andere verplichte entiteiten.
FATF - Aanbevelingen
De Financial Action Task Force (FATF) heeft wereldwijde standaarden opgesteld voor het bestrijden van witwassen en het financieren van terrorisme. Aanbeveling 17 bevat een voorziening voor het gebruikmaken van het CDD-werk van derden.